18 listopada 2023 r. w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka odbył się finał konkursu kulinarnego „Słodkie sekrety… sernika”.
W bieżącym roku uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować słodkie serniki na bazie twarogu, mleka bądź produktów mlecznych. Konkursowe słodkości przykuwały uwagę profesjonalnym podaniem jak i też wyśmienicie smakowały. Uczestnicy w kilku słowach opowiedzieli też co ich zainspirowało do przygotowania danego sernika oraz opisali proces ich tworzenia i wykorzystane produkty.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, a wyłonienie zwycięzców było trudnym zadaniem. Komisja konkursowa w składzie: Augustyna Wiszowata (Restauracja BALTON), Joanna Matyskieła-Walewska (SM MLEKPOL), Anna Mroziewska (Muzeum Mleka) przy ocenie prezentowanych potraw brała pod uwagę cztery kryteria: smak i oryginalność, sposób podania oraz prezentację sernika przez uczestników. Podczas ogłoszenia laureatów konkursu, jurorzy podziękowali uczestnikom za kreatywność oraz zaangażowanie włożone w przygotowanie konkursowych słodkości.
Laureatami konkursu kulinarnego „Słodkie sekrety… sernika” zostali:
I miejsce – Wiktoria Smolińska
II miejsce – Jacek Budlewski
III miejsce – Karolina Domeła
I Wyróżnienie – Anna Budlewska
II Wyróżnienie - Magda Konopka
III Wyróżnienie - Emilia Zyskowska
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody. Dziękujemy uczestnikom za wzięcie udziału w naszym konkursie. Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy do Patronów wydarzenia: Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie, Restauracji Balton, Restauracji Spółdzielcza 1 oraz Społem PSS w Grajewie Sp. z o.o.